Alyss.cz - zabava pro vsechny ALYSS.cz - HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku ALYSS.cz - Jiste pane ministre online ALYSS.cz Komiks - kreslen serily ALYSS.cz - Jiste pane premiere online ALYSS.cz - Ajtaci - the IT Crowd ALYSS.cz - cinsky horoskop ALYSS.cz - mal Sheldon online ALYSS.cz - Clarence online ALYSS.cz - SGA - Stargate: Atlantis - Hvezdn brana: Atlantida ALYSS.cz - Jmenuji se Earl - My name is Earl ALYSS.cz - origami, navody, galerie ALYSS.cz - M*A*S*H 4077 - online mash ALYSS.cz - TRON Uprising - online Tron HRY, ALYSS.cz - superhry online, 1001hry
     Menu
     Reklama
     AONN.cz

ORFII Astrologie - ofrii.com
     Spřátelené Weby

1HRY.cz - hry online zdarma NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry Uloz si video Nahnoji.cz biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni Globální mediální server TetriSys
Pascal – Svár srdce a rozumu
Světoví géniové
Série Světoví géniové v komiksu

Blaise Pascal se narodil 19. července 1623 v Clermontu v rodině matematika Etienna Pascala. Už od dětství vynikal matematickým nadáním. Ve 12 letech sestavil vlastní geometrickou soustavu založenou na Euklidovi a v 16 letech napsal studii o kuželosečkách.

Studoval matematiku, fyziku a filozofii. V „Pojednání o aritmetickém trojúhelníku“ vyslovil několik základních pouček teorie pravděpodobnosti a kombinatoriky. V aritmetice je znám jeho Pascalův trojúhelník. Zjistil pravidla dělitelnosti a stal se předchůdcem Newtona a Leibnitze v oboru diferenciálního a integrálního počtu. V 19 letech zkonstruoval počítací stroj, který vykonával 4 základní aritmetické úkony. Stroj stále vylepšoval a celkem jich zhotovil více než 50.

Když se Pascal dozvěděl o Torricelliho pokusu a objevu atmosférického tlaku, začal hledat důkazy tohoto objevu. Zhotovil dvě spojené skleněné rourky tak, že pomocí jedné se mohl vyčerpat vzduch nad hladinou rtuti v druhé. Tak dokázal existenci tlaku vzduchu a závislost výšky sloupce rtuti v rource na tlaku vzduchu. Aby experimentálně dokázal závislost výšky rtuťového sloupce na nadmořské výšce, uskutečnil se svým švagrem měření na úpatí a vrchole hory Puy de Dome. Výškový rozdíl asi 1000 metrů opravdu na výšku sloupce měl vliv. Pascal přišel jako první na to, že pomocí barometru lze měřit výškový rozdíl dvou míst a objevil též závislost na vlhkosti a teplotě vzduchu, což bylo krokem k předpovědi počasí. Výsledky zkoumání atmosférického tlaku shrnul v práci „Pojednání o tlaku vzduchu“ v roce 1653, která však vyšla až po jeho smrti v roce 1663.

Známé jsou rovněž Pascalovy práce z oblasti hydrostatiky. V práci „Pojednání o rovnováze kapalin“ formuloval základní zákon hydrostatiky - Pascalův zákon. Vyčíslil velikost hydrostatického tlaku, popsal hydrostatický paradox, zákon spojených nádob a princip hydraulického lisu.

Pascal se zabýval i filozofií, viděl sice v pokroku vědy jeden z nutných faktorů pro celkový pokrok lidstva, ale váhal mezi racionalismem a skepticismem, který ho vedl k uznání víry nad rozumem. V roce 1653 se Pascal oddal teologicko-filozofickým úvahám a o 3 roky později vstoupil do kláštera.

Blaise Pascal zemřel ve 39 letech 19. srpna 1662 v Paříži.
počet hlasů: 291954%

001

002

003
Facebook - AONN.cz - Komiks
© Alyss 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com