Alyss.cz - zabava pro vsechny ALYSS.cz - HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku ALYSS.cz - Jiste pane ministre online ALYSS.cz Komiks - kreslen serily ALYSS.cz - Jiste pane premiere online ALYSS.cz - Ajtaci - the IT Crowd ALYSS.cz - cinsky horoskop ALYSS.cz - mal Sheldon online ALYSS.cz - Clarence online ALYSS.cz - SGA - Stargate: Atlantis - Hvezdn brana: Atlantida ALYSS.cz - Jmenuji se Earl - My name is Earl ALYSS.cz - origami, navody, galerie ALYSS.cz - M*A*S*H 4077 - online mash ALYSS.cz - TRON Uprising - online Tron HRY, ALYSS.cz - superhry online, 1001hry
     Menu
     Reklama
     AONN.cz

Gamesnici.cz - herní web - Superhry a Hry online
     Spřátelené Weby

1HRY.cz - hry online zdarma NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry Uloz si video Nahnoji.cz biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni Globální mediální server TetriSys
Faraday – Otec elektromagnetismu
Světoví géniové
Série Světoví géniové v komiksu

Michael Faraday se narodil jako třetí syn zchudlému podkováři v londýnském předměstí. roku 1791. Rodiče mu vzdělání nemohli dopřát, a tak mladý Michael ve dne dřel balíky knih a po nocích četl. Zaujala ho zejména fyzika a chemie.

Rozhodujícím okamžikem v jeho životě byla návštěva přednášek v Královském institutu, které pořádal slavný chemik a vynálezce Humphry Davy. Tyto přednášky Michaela natolik zaujaly, že se osmělil a požádal (1813) Davyho o zaměstnání v laboratořích Královského institutu v Londýně. Davy ho přijal se slovy: "Dejte mu umývat špinavé láhve!" Brzy se však přesvědčil o Faradayových kvalitách a tvrdil pak, že největším objevem v jeho životě byl právě mladík, který k němu přišel do učení.

O svých pokusech si Faraday vedl velmi podrobné zápisky. Jeho nejvýznamnější spisy pojednávají o elektřině a magnetizmu. O Vánocích roku 1824 uvedl elektrickým proudem do pohybu vodič v magnetickém poli. Jinak řečeno, odzkoušel nejzákladnější princip elektromotoru. V srpnu 1831 učinil další velmi důležitý objev: dokázal, že existuje elektromagnetická indukce a sestrojil první transformátor. Ještě koncem téhož roku předvedl opak svého pokusu z roku 1821, přeměnu pohybu v elektrický proud. Byl to zárodek prvního dynama, nicméně to byl základ prvních elektráren. V roce 1845 oznámil užaslému vědeckému světu, že polarizaci světelného paprsku lze otočit silným elektromagnetem.

Byl jedním z těch, kteří se velice zasloužili o technický pokrok a následující rozvoj sdělovací techniky.

V roce 1858 se Faraday usadil nedaleko Londýna v domě, který dostal darem od královny. Žil zde ještě 9 let. Zemřel v roce 1867 ve věku 75 let.

Velký talent se řadí za malého génia.
Génius tvoří, talent teprve vychovává to,
co génius přivedl na svět.
Michael Faraday
počet hlasů: 301552%

001

002

003
Facebook - AONN.cz - Komiks
© Alyss 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com