Alyss.cz - zabava pro vsechny ALYSS.cz - HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku ALYSS.cz - Jiste pane ministre online ALYSS.cz Komiks - kreslen serily ALYSS.cz - Jiste pane premiere online ALYSS.cz - Ajtaci - the IT Crowd ALYSS.cz - cinsky horoskop ALYSS.cz - mal Sheldon online ALYSS.cz - Clarence online ALYSS.cz - SGA - Stargate: Atlantis - Hvezdn brana: Atlantida ALYSS.cz - Jmenuji se Earl - My name is Earl ALYSS.cz - origami, navody, galerie ALYSS.cz - M*A*S*H 4077 - online mash ALYSS.cz - TRON Uprising - online Tron HRY, ALYSS.cz - superhry online, 1001hry
     Menu
     Reklama
     AONN.cz

SIFEE.biz - Kutil Tim online, tapety, epizody, postavy
     Spřátelené Weby

1HRY.cz - hry online zdarma NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry Uloz si video Nahnoji.cz biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni Globální mediální server TetriSys
Purkyně – Znalec těla i duše
Světoví géniové
Série Světoví géniové v komiksu

Fyziolog, anatom a biolog Jan Evangelista Purkyně se narodil 18. prosince 1787 v Libochovicích na Litoměřicku jako nejstarší ze 3 synů hospodářského úředníka.

Nejdříve začal chodit do školy v Libochovicích, v 11 letech odešel jako choralista do Mikulova na gymnázium.

V 17 letech po úspěšném ukončení gymnázia vstoupil do piaristického řádu, který mu dal příležitost stát se učitelem a věnovat se vědě. V roce 1807 z řádu vystoupil a studoval filozofii a lékařství na pražské univerzitě, kde byl roku 1818 promován na doktora medicíny.

Roku 1823 se stal profesorem fyziologie ve Vratislavi, kde – k nelibosti svých kolegů - netradičně nahradil dogmatický přístup experimentálním.

Od roku 1850 působí na pražské univerzitě (v letech 1850-1853 byl jejím proděkanem), kde se ihned soustřeďuje – podobně jako ve Vratislavi - na vybudování fyziologického ústavu, který byl otevřen hned následujícího roku. Od roku 1853 vydával česky přírodovědný časopis Živa, který vychází dodnes.

Stal se jedním ze zakladatelů experimentální fyziologie a psychologie. V roce 1837 formuloval buněčnou teorii. Řada objevů a pojmů byla nazvána jeho jménem.

Sestrojil (ve čtyřicátých letech 19. století) přístroj zvaný kinesiskop, umožňující demonstrovat jednoduchý pohyb malovaných obrázků. Na sklonku života se pokoušel zachytit pohybové fáze fotografickou cestou, jak je vidět na kotoučku s vlastním vědcovým portrétem. Přísluší mu i další prvenství: předváděl vědcům a posluchačům “tepající srdce” a “krevní oběh”.

V roce 1869 byl povýšen do šlechtického stavu.

Umírá po delší nemoci 28. července 1869 v Praze.

“Nadíti se jest, že tato věc (kinesisikop) mistrností umělců stane se časem zvláštním odvětvím výtvarného umění, kde již nepostačí vytvořit jedinký moment činu se vyvíjejícího, nýbrž i celý děj a celé dějstvo.”
Jan Evangelista Purkyně
počet hlasů: 293952%

001

002

003
Facebook - AONN.cz - Komiks
© Alyss 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com