Alyss.cz - zabava pro vsechny ALYSS.cz - HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku ALYSS.cz - Jiste pane ministre online ALYSS.cz Komiks - kreslen serily ALYSS.cz - Jiste pane premiere online ALYSS.cz - Ajtaci - the IT Crowd ALYSS.cz - cinsky horoskop ALYSS.cz - mal Sheldon online ALYSS.cz - Clarence online ALYSS.cz - SGA - Stargate: Atlantis - Hvezdn brana: Atlantida ALYSS.cz - Jmenuji se Earl - My name is Earl ALYSS.cz - origami, navody, galerie ALYSS.cz - M*A*S*H 4077 - online mash ALYSS.cz - TRON Uprising - online Tron HRY, ALYSS.cz - superhry online, 1001hry
     Menu
     Reklama
     AONN.cz

ENKII MUSIC - HUDBA - videoklipy online zdarma, Rock, Pop, R&B, Metal na enkii.cz
     Spřátelené Weby

1HRY.cz - hry online zdarma NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry Uloz si video Nahnoji.cz biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni Globální mediální server TetriSys
Einstein - Příběh génia
Světoví géniové
Albert Einstein se narodil 14. června 1879 v židovské rodině v německém Ulmu. O rok později se s rodiči stěhuje do Mnichova. Ve škole se malému Albertovi příliš nedařilo. Na učitele dělal dojem, že je poněkud zaostalý. V roce 1889 začíná studium na gymnáziu v Mnichově, po problémech pokračuje ve studiu ve Švýcarsku. Také přijetí na vysokou technickou školu v Curychu nebylo bez potíží. Dokončuje ji v roce 1900. Po 2 letech nastoupil jako referent patentního úřadu v Bernu, kde posuzoval patenty a vynálezy.

V roce 1909 se stal mimořádným profesorem na univerzitě v Curychu a o dva roky později profesorem na katedře teoretické fyziky v Praze na německé části – tehdy česko-německé – Karlovy univerzity.

Ve svých úvodních pracích položil základy současné statistické fyziky a termodynamiky. Deset let hledal řešení pro nejasnosti kolem základů teorie elektromagnetického pole a objevil je v teorii relativity, jejímž nejdůležitějším závěrem je vztah mezi energií a hmotností, známý jako E = mc2. Teorie relativity představovala velký zvrat v klasické, newtonovské fyzice. V té době bylo Einsteinovi 26 let. Světový význam získal Einstein i pracemi v kvantové teorii světla, objasněním fotoelektrického efektu, teorií tzv. Brownova pohybu.

Roku 1921 mu bylo uděleno nejvyšší vědecké ocenění, Nobelova cena. Skromný Einstein přijel do Stockholmu k jejímu převzetí vlakem ve 3. třídě . . .

Nedlouho nato začali v Německu uchvacovat moc nacisté. Přes svůj veškerá věhlas musel Einstein vytrpět řadu ústrků. V roce 1933 se vzdal na znamení protestu proti režimu a jeho antisemitismu členství v Pruské akademii věd, přestěhoval se do USA a přešel na Institute for Advanced Study (Ústav pro vědecký výzkum) v Princetonu.

V Americe se pokouší přimět světové mocnosti, aby upustily od vývoje jaderných zbraní. Ale stejně, jako musel slavný fyzik kapitulovat před nacizmem, musel kapitulovat i nyní.

V roce 1954 Einstein onemocní a 18. dubna 1955 umírá.

V dnešní době jeho teorie relativity (o vztazích mezi časem a prostorem) a kvantová teorie (o chování elementárních částic) tvoří neodmyslitelnou část moderní vysokoškolské fyziky. Bez nich by nebyly vyvinuty lasery ani kosmické lodě.

Někdy se ptám sám sebe, jak se mohlo stát, že právě já jsem vymyslel teorii relativity. Důvod je myslím v tom, že normální mládenec se nikdy nezatěžuje přemýšlením o problémech prostoru a času. Na takové věci si udělal názor už jako dítě. Můj intelektuální vývoj byl však zpožděný, což způsobilo, že jsem se začal trápit prostorem a časem, až když jsem dospíval.
Albert Einstein
počet hlasů: 291254%

001

002

003
Facebook - AONN.cz - Komiks
© Alyss 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com