Alyss.cz - zabava pro vsechny ALYSS.cz - HIMYM - Jak jsem poznal vasi matku ALYSS.cz - Jiste pane ministre online ALYSS.cz Komiks - kreslen serily ALYSS.cz - Jiste pane premiere online ALYSS.cz - Ajtaci - the IT Crowd ALYSS.cz - cinsky horoskop ALYSS.cz - mal Sheldon online ALYSS.cz - Clarence online ALYSS.cz - SGA - Stargate: Atlantis - Hvezdn brana: Atlantida ALYSS.cz - Jmenuji se Earl - My name is Earl ALYSS.cz - origami, navody, galerie ALYSS.cz - M*A*S*H 4077 - online mash ALYSS.cz - TRON Uprising - online Tron HRY, ALYSS.cz - superhry online, 1001hry
     Menu
     Reklama
     AONN.cz

ALYSS Cinsky horoskop na kazdy tyden na alyss.cz
     Spřátelené Weby

1HRY.cz - hry online zdarma NIKEE HRY, superhry, 1000her, webhry, flash hry, hry online, hry zdarma HRY2.eu - hry online, 1000her, mimoni, planeta mimonu, herna, webhry, herni, minihry Uloz si video Nahnoji.cz biotechart.cz - animovane obrazky GIF z oblasti biologie, technologie a umeni Globální mediální server TetriSys
Darwin - Biologická (r)evoluce
Světoví géniové
Série Světoví géniové v komiksu

Známý přírodovědec Charles Darwin se narodil 12. února 1809 v anglickém Shrewsbury (téměř v tu samou hodinu jako Abraham Lincoln). Jeho otec byl lékařem a děda známým botanikem. Matka mu zemřela, když mu bylo 8 let. Nebyl příliš úspěšným studentem ale zajímal se o přírodní vědu a začal si tvořit sbírky. Šel na Edinburghskou univerzitu studovat medicínu ale nevedlo se mu. Přestoupil tedy na Cambridskou univerzitu s představou studovat teologii a stát se duchovním. Zde se setkal s profesorem Johnem Henslowem, botanikem, který ho přiměl ke studiu geologie. K tomuto rozhodnutí přispěla i kniha Alexandra von Humboldta o jeho cestování Jižní Amerikou.

Darwin úspěšně ukončil studia v Cambridgi v červnu 1831. V létě odjel studovat skalní formace do Walesu. když se 29. srpna vrátil zpět do Shrewsbury, našel doma dopis od Henslowa, který ho doporučoval jako přírodovědce na práci na lodi královského námořnictva. Loď – Beagle – se měla vydat na dlouhou průzkumnou cestu podél jižního pobřeží Jižní Ameriky. Darwin tuto možnost využil, i když otec byl proti.

Malá Beagle opustila Anglii 27. prosince 1831. Darwin měl laboratoř na konci malé místnosti, kde měl také lůžko. Netrpěl však jen tímto malým prostorem ale především mořskou nemocí. A tak se snažil co nejvíce času trávit na pobřeží.

Do Brazílie dorazila Beagle 29. února 1832 a se zastávkami se plavila podél pobřeží k jihu. Beagle také doplavala k ostrovům Galapágy, vzdáleným více než 1 000 kilometrů od jihoamerické pevniny Darwinův pobyt na Galapágách trval sice jen 5 týdnů, bylo to však vyvrcholení jeho plavby podél jižní Ameriky. Objevil tam stopy geologických změn v historii Země. Po prvních 3 letech plavby nabyl přesvědčení, že živočišné druhy nejsou stále stejné, ale postupem času se mění. Prvním významným důkazem na podporu této teorie byly fosílie, z kterých bylo zřejmé, že někteří živočichové už vymřeli.

Beagle se vrátila do Anglie 2. října 1836. Darwin byl téměř po pěti letech opět doma. Do zahraničí se už nikdy nevydal. Řadu let třídil a zkoumal zápisky, než naplno pochopil, že právě těch 5 týdnů mu nabídlo klíč k pochopení evoluce a že oním mechanizmem je přirozený výběr. I když tato myšlenka nebyla zcela původní (podobně uvažovali i Thomas Malthus a Darwinův přítel Alfred Russell Wallace), Darwin na rozdíl od jiných měl všechny své závěry podloženy svým pozorováním a svou evidencí.

V lednu roku 1839 se oženil a měl 10 dětí. Ke konci života vážně onemocněl, podle některých názorů na štípnutí hmyzem v Brazílii.

Zemřel ve věku 73 let 19. dubna 1882.

“Skutečnosti mě přesvědčily, že během dlouhého vývoje se druhy měnily...”
Charles Darwin
počet hlasů: 193651%

001

002

003

004
Facebook - AONN.cz - Komiks
© Alyss 2012
NIKEE.net
ALYSS.cz
SIFEE.biz
ENKII.cz
OFRII.com